Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Waar zijn de zeehonden gebleven?

Waar zijn alle zeehonden gebleven rond Vlieland en Terschelling?

 

 

Grijze zeehonden 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 In andere jaren lagen er honderden grijze zeehonden op de Richel en ook tussen Vlieland en Terschelling. Ze zijn er niet meer. Ook op de Engelsche Hoek liggen er veel minder dan voorgaande jaren. Zijn ze naar de overkant gegaan, richting Norfolk?

Grey seals Norfolk

 

 

 

 

 

 

 

Daar kwamen berichten van een explosie van jonge grijze zeehonden: er zijn daar nog nooit zoveel jonge grijze zeehonden waargenomen. In Norfolk is de rust teruggekeerd na een turbulente periode waarin een groot windmolenpark werd gebouwd. Nu liggen daar ongekend veel zeehonden, meer dan ooit.

De gewone zeehond wordt veel minder gezien op de zandbanken aan de Noordzeekant van de Waddenzee. Bij Schiermonnikoog bijvoorbeeld lagen daar andere jaren grote aantallen. Nu zijn ze gewoon weg. Ook bij de andere eilanden zijn er minder gezien volgens de vrijwillige waarnemers die al jaren de zeehonden in de gaten houden. Komt het door het influenzavirus? Of zijn er andere redenen? Kan het zijn dat er minder vis is en dat de zeehonden achter de vis aan zijn gegaan?

Ook in de opvangcentra zijn minder zeehonden dan in eerdere jaren. EcoMare heeft maar 1 grijze zeehond en ook Pieterburen klaagt steen en been over het feit dat er minder zeehonden gevonden worden. Zij zijn zelfs op zoek naar zeehonden die ergens 'ondergedoken' zouden zijn. Alleen langs de kust van Noord- en Zuid Holland spoelen uitzonderlijk veel zeehonden aan. EHBZ-vrijwilligers in Katwijk en Noordwijk zijn constant onderweg met zeehonden.

Het wordt spannend om te zien hoeveel gewone zeehonden in het voorjaar weer terugkomen naar de Waddenzee.

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018