Lenie 't Hart Zeehondenfonds

De laatste twee zeehonden van hun marteltuig verlost

De reddingsactie op de Engelsche Hoek bij Terschelling zit er voorlopig op. Alle zeehonden die de afgelopen tijd waren gespot met een stuk net of plastic rond de hals, zijn van hun marteltuig bevrijd. Vanmiddag, op de eerste pinksterdag, werden de laatste twee zeehonden gevangen door een Terschellings reddingsteam, aangestuurd door Hessel Wiegman. Het ene dier had een harde plastic ring om zijn nek, de ander een bundel snijdend dun nylondraad.

Verschillende keren is de Typhoon van rederij Noordgat in de afgelopen weken uitgevaren met een team van vrijwilligers om de in totaal vijf in netten verstrikt geraakte zeehonden te redden. Vanmiddag waren Aike, Martin, Dorien, Mark en Hessel van de partij. Het is de kunst om de gewonde dieren voorzichtig zo dicht mogelijk te benaderen, om ze dan met een snelle sprint en een vangnet te vangen. Het zijn grote dieren en de voortdurende pijn rond hun nek maakt ze schichtig en agressief. En dan is het uitkijken geblazen voor de grote tanden. Maar gelukkig weet dit team van vrijwilligers heel goed waar ze mee bezig zijn.

Zeehond met plastic ring

Zeehond met plastic ring

 

 

 

 

  

 

Zodra de zeehond is gevangen, wordt het net of plastic rond de nek voorzichtig weggesneden. De wond is gelukkig niet heel diep, dus met wat ontsmettingsmiddel kan de zeehond weer opgelucht op weg gaan naar een vrij leven in zee. Een pracht resultaat van een pracht team!

Zeehond terug naar zeeAllemaal vrijwilligers, die niets betaald krijgen. Maar natuurlijk moet wel de brandstof voor de reddingboot worden betaald, en dat betekent voor onze stichting een paar honderd euro voor iedere actie. Gelukkig worden we ook daarin gesteund door Stichting DierenLot, maar als u ook een steentje wilt bijdragen, dan is dat meer dan welkom!

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018