Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Lenie ’t Hart spreker bij Global March

Lenie 't Hart Global March

Op 3 oktober 2015 heeft in Amsterdam een groot aantal strijders voor de belangen van wilde dieren - tegelijk met gelijkgestemden in meer dan 140 andere wereldsteden - deelgenomen aan de tweede Global March for Elephants, Rhinos and Lions. Ruim 300 deelnemers liepen vanaf het Centraal Station naar het Rembrandtplein, waar de slotmanifestatie plaatsvond. De organisatie had Lenie ‘t Hart gevraagd om daar de deelnemers aan deze diervriendelijke mars iets te vertellen over haar eigen ervaringen met in het wild levende, bedreigde dieren.

 

Lenie toonde de deelnemers een wereldbol, en vertelde hoe Wubbo Ockels vanuit het ruimtestation naar de aarde keek en schrok van de nietigheid van dat bolletje. “Daar moeten we heel zorgvuldig mee omgaan” was zijn conclusie. En die conclusie gaf Lenie door aan de aanwezigen.

Lenie 't Hart Global March

Lenie vertelde de op het Rembrandtplein verzamelde dierenvrienden hoe zij in de afgelopen jaren is omgegaan met situaties waarin wilde dieren bedreigd werden. Ze zei dat een protest wél belangrijk is, maar geen oplossing biedt: je moet zoeken naar antwoorden op de aspecten die de oorzaak zijn van de problemen. Kortom: je moet er voor aan de slag.

Lenie 't Hart Global March

Daarbij noemde ze een drietal punten, die zij altijd heeft gehanteerd in situaties waar het welzijn van bedreigde (zee)zoogdieren in het geding was:

Lenie 't Hart Global March

1.      Geef individuele dieren een naam. Zodra er niet meer gesproken wordt over “een deel van de populatie” maar van ” de leeuw Cecil”, is de bescherming voor dat individu (en zijn soortgenoten) beter gegarandeerd. Lenie vertelde dat twee Griekse monniksrobben (Teo en Dimitris) in Griekenland zorgden voor een doorbraak in de houding ten opzichte van deze kwetsbare diersoort in de Griekse wateren. 

2.      Zorg voor voldoende kwaliteit van leven voor de bewoners van het gebied waarin de bedreigde dieren leven. Zolang zij verdienen aan de dood van de dieren in hun gebied, begint daar het probleem. Zorg voor alternatieven, geef aandacht aan hun problemen en help zoeken naar mogelijkheden voor oplossingen, zodat zij daardoor gaan houden van de dieren die in hun gebied leven en bereid zijn om ze te beschermen. 

3.      Geef terroristen die de dieren doden geen kans om eraan te verdienen: zorg ervoor dat de (rijke) kopers van ivoor, hoorn en andere producten van bedreigde diersoorten (olifanten, neushoorns en leeuwen) beseffen dat ze zich eigenlijk moeten schamen als ze dergelijke producten kopen. En laat de hoogste machthebbers in de betrokken landen weten dat dit het nieuwe standpunt wordt. Want deze handel kan alleen op dit niveau worden gestopt.

Lenie 't Hart Global March

Lenie: “Als we hier met zijn allen over de hele wereld aan meewerken, kunnen we op deze wereldbol samen met de dieren als onze medereizigers op weg gaan naar een mooie toekomst.”

De actuele situatie: iedere 15 minuten wordt een olifant gedood om zijn ivoor. De neushoorn wordt afgeslacht voor zijn hoorn en ook de leeuw wordt ernstig bedreigd door de jacht. Het verdwijnen van deze unieke, grote zoogdieren uit het ecosysteem door toedoen van jacht, stroperij, illegale handel en andere menselijke activiteiten kunnen, willen en mogen wij niet accepteren.

Lenie 't Hart Global March

Lenie 't Hart Global March

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018