Lenie bezoekt zeehondenopvang Vladivostok

Een aantal jaren geleden kwam de Russische Lora Beloivan met haar man naar Pieterburen om van Lenie alles te leren over opvang van zeehonden. Terug in hun woonplaats Vladivostok hebben ze alles op alles gezet om een bescheiden opvangcentrum te bouwen. En dit jaar nodigden ze Lenie uit om het resultaat van hun inspanningen te komen bekijken.

Vladivostok ligt aan de Japanse zee, waar de Largha of Spotted Seal (Phoca largha) leeft. Dit is de kleinste populatie van de drie bekende locaties waar deze zeehondensoort leeft. De overige twee zijn in de Bering Zee (de grootste groep) en rond de noordelijke kust van Rusland.

De Spotted Seal krijgt in de winter haar jong in een sneeuwhutje op het ijs. Als er in die tijd iets mis gaat, krijgt Lora de jonge dieren in opvang die hun moeder zijn kwijt geraakt.

De afstanden in dit gebied zijn enorm. Vaak komen zeehonden dan ook van grote afstand in het centrum. Heel uniek is dat deze mensen ook al een netwerk voor de eerste opvang langs de kust bij Vladivostok hebben opgezet.

Lenie had Lora steeds beloofd dat ze bij haar langs wilde komen om te zien hoe het opvangcentrum was opgezet. Bovendien wilde ze heel graag een paar zeehonden vrijlaten.

Per slot van rekening had Lenie nog nooit een Spotted Seal gezien, laat staan vrijgelaten.