Meteen naar de inhoud

Unieke beelden van zeehondenmoeders

De zeehonden bij de inlaat van de Dollard hebben een ander gedrag dan die op de zandbanken. De zeehonden die in de Waddenzee op een zandbank worden geboren moeten bij hoog water direct zwemmen, samen met hun moeder.

Door de gegraven geul in de Breebaart Polder hebben de zeehonden nu een kunstmatig strandje waar ze ook bij hoog water met hun jongen aan land gaan. Dat klinkt mooi, maar levert veel verwarring en afwijkend gedrag op.

Een dergelijke situatie komt bijvoorbeeld ook voor op Sable Island in Canada. In dat gebied is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en zijn zeehonden veelvuldig geobserveerd. Ook daar worden zeehonden op het strand geboren en hoeven bij hoog water niet te zwemmen.

Je ziet ook in Canada dat meerdere jonge zeehonden proberen bij een moeder te drinken. En net als op Sable Island ontstaat ook in de Dollard het verschijnsel dat sommige moeders adoptie gedrag gaan vertonen. Op dit filmpje is te zien dat een zeehondenmoeder het toestaat dat meerdere pups bij haar komen drinken.

Dit fenomeen is in Nederland nooit eerder vastgelegd.

Geweldig dat Sylvia Wilkens dit heeft gefilmd:

Dat het ook wel vaak heel anders gaat, blijkt uit het volgende filmpje: een moederzeehond wordt belaagd door meerdere jongen die bij haar willen drinken, maar weigert en gedraagt zich heel agressief naar de arme jongen…