Bezoek Lenie aan zeehondenopvang Iran groot succes

Gisteren is Lenie ’t Hart teruggekeerd uit Iran, waar ze de zeehondenopvang aan de kust van de Kaspische Zee heeft bezocht. Ze is helemaal enthousiast: het opvangcentrum draait geweldig en haar bezoek bracht veel media-aandacht. Bovendien zijn er concrete afspraken gemaakt om het project uit te breiden, zodat ook andere diersoorten gered kunnen worden.

Het met de support van Lenie opgezette opvangcentrum voor Kaspische zeehonden in Bandar Turkman in de provincie Golestan draait inmiddels op volle toeren. Niet minder dan 54 zeehonden zijn al gered. Vaak komen ze per ongeluk in de netten van de lokale vissers terecht. Vroeger waren de vissers bang voor de angstig spartelende en bijtende zeehonden en maakten ze de dieren dood, maar nu roepen ze de hulp in van één van de zeehondenredders. Als een zeehond hun net kapot heeft gemaakt krijgen ze geld voor een nieuw net. Zo is iedereen tevreden.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst met de lokale vissers kon Lenie dankzij een sponsor de mannen goede regenkleding geven, want een visserman aan de Kaspische Zee is niet rijk. Radio, televisie en kranten besteedden veel aandacht aan de activiteiten van het Iraanse opvangcentrum voor zeehonden. Daarbij werden de uitgangspunten van het project benadrukt: opvang van hulpbehoevende zeehonden, wetenschappelijk onderzoek, educatie over de dieren en hulp aan de vissers en andere bewoners in het kustgebied.

Lenie heeft ook een groot aantal besprekingen gevoerd, onder andere met de DOE (Department Of Environment) van de Iraanse overheid en met Iraanse wetenschappers en zoogdierenexperts. De opzet was om het pilot project voor de zeehonden uit te breiden tot een nieuwe NGO: Caspian Wildlife Rescuers. In deze nieuwe organisatie zal ook gewerkt gaan worden voor de steur, otters, luipaarden en andere zoogdieren in het gebied.