Meteen naar de inhoud

Hessel Wiegman is Dierenhulpverlener van het jaar

De Terschellinger zeehondenredder Hessel Wiegman is op zaterdag 7 november uitgeroepen tot Dierenbeschermer van het Jaar. Dat gebeurde tijdens het 10e Landelijke Congres Dierenhulpverlening, dat door de Stichting DierenLot in de Evenementenhal Gorinchem werd gehouden.

Het was één van de hoogtepunten op deze zeer geslaagde manifestatie, waar zo’n duizend medewerkers van opvangcentra en dierenambulances een zeer gevarieerd programma kregen aangeboden.

“Dit is een droom die werkelijkheid wordt”, zei een verbouwereerde Hessel Wiegman, toen hij uit handen van de winnaar van vorig jaar, Toon Lesterade, de oorkonde, een grote bos bloemen en een cheque van € 5000,= in ontvangst mocht nemen. En toen het juryrapport werd voorgelezen, waren alle duizend aanwezige dierenvrienden het er mee eens, dat deze prijs hem ten volle toekwam. En wij feliciteren Hessel dan ook van harte met deze terechte onderscheiding.

Het 10e Landelijke Congres Dierenhulpverlening van Stichting DierenLot, dat dit jaar voor het eerst in Gorinchem werd gehouden, was een groot succes. Vele tientallen dierenorganisaties waren ieder met meerdere medewerkers aanwezig en kregen een gevarieerd programma aangeboden.

Een van de hoogtepunten was het debat ‘Dierenhulpverlening vs. Natuurbescherming’, met Anja Hazekamp (lid Europees Parlement Partij voor de Dieren), Henk Leenders (lid 2e Kamer PVDA woordvoerder natuur en dieren), Marc van den Tweel (directeur Natuurmonumenten) en met Piet IJssels (oud burgemeester Gorinchem, voorzitter Dierenasiel Gorinchem en voorzitter NKD) als dagvoorzitter. Dat debat leverde dankzij veel bijdragen vanuit het publiek tal van interessante dilemma’s op, waarvan de politici beloofden er iets aan te gaan doen.

Dilemma’s werden ook aan de aanwezigen voorgelegd door Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, auteur en dierenvriend. Maar er was meer: in totaal kregen de aanwezigen in Gorinchem de keus uit niet minder dan 28 programmaonderdelen, die allemaal te maken hadden met aspecten van hulp aan dieren, zoals opvang en verzorging van ratten, knaagdieren, illegale hondenfokkerij, rassenproblematiek, schildpadden, vogels en wild. Amivedi vertelde over haar werk, en KNGF Geleidehonden, Karin Soeters (Piepvandaag!) en David van Gennep (Stichting Aap) legden uit wat hun rol is in de sector dierenhulpverlening. Daarnaast was er voor de aanwezigen veel gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met collega’s.

Stichting DierenLot heeft met deze perfect georganiseerde ontmoetingsdag bewezen een heel belangrijke speler te zijn op het gebied van dierenhulpverlening in heel Nederland. Lenie ’t Hart is er trots op dat zij als Ambassadeur voor deze stichting, waar het DIER centraal staat, mag optreden.

Foto’s: Greet Ham