Meteen naar de inhoud

Lenie helpt bij redding van Kaspische zeehonden

Het is topdrukte aan de kust van de Kaspische Zee in Iran. De afgelopen weken zijn door het Iraanse Rescue Team bijna dagelijks zeehonden gered uit vissersnetten. Toen Lenie ’t Hart gisteren arriveerde in Gorgan aan de kust van de Kaspische Zee, kon ze meteen meehelpen bij de redding en de vrijlating van een volwassen vrouwtjeszeehond.

Die actie werd gefilmd door Thomas Erdbrink (Onze Man in Teheran), correspondent voor The New York Times en het NOS Journaal. Zijn rapportage zal binnenkort ook in Nederland te zien zijn.

Dankzij de steun van WWAR (een dochter van Stichting DierenLot) kan Lenie ’t Hart projecten zoals die in Iran regelmatig bezoeken. Iran is al sinds een aantal jaren “leader” in een beschermingsprogramma voor o.a. de Kaspische zeehond en de steur in de Kaspische Zee. Voor dit programma wordt op dit moment overleg gepleegd tussen de vijf landen rond de Kaspische Zee: Iran, Azerbajdjan, Turkmenistan, Kazachstan en Rusland. Lenie heeft ter voorbereiding daarvan in overleg met het overheidsorgaan DOE (Department Of Environment) afspraken gemaakt hoe er moet worden omgegaan met bedreigde diersoorten in en langs de Kaspische Zee.

Dat houdt in dat er in Iran opvangprogramma’s zijn opgesteld voor de (zeer bedreigde) zeehonden en de steur, en voor evenzeer bedreigde diersoorten langs de kust, zoals otters, luipaarden en beren. Voor de otters heeft onze stichting geregeld dat otter-expert Addy de Jongh naar Iran is gegaan om daar de enthousiaste vrijwilligers te leren hoe ze de opgevangen dieren het beste kunnen verzorgen.

Lenie: “je kunt dieren alleen beschermen als je er voor zorgt dat de mensen die leven in hetzelfde gebied een goede kwaliteit van leven hebben. En dat ze betrokken zijn bij de problemen van de dieren.” Daarom bezoekt Lenie morgen de school van Tarik, een jongetje dat samen met zijn vader, een visserman, een zeehond heeft gered. Hij krijgt een ingelijste foto van zijn reddingsactie en een tablet. Op die manier wordt ook voor kinderen duidelijk gemaakt dat ieder levend wezen telt.

Lenie: “Voor de meeste kinderen is dat een vanzelfsprekend feit. Maar door het op deze manier te bevestigen maken we het voor veel kinderen en hun ouders nog duidelijker.”

In de komende dagen heeft Lenie nog een bijeenkomst met de lokale vissers. Daar heeft ze inmiddels een goede band mee: alle vissers zijn ervan overtuigd dat Kaspische zeehonden geen concurrenten zijn en dat ze geholpen moeten worden als ze in problemen komen. Daarom nemen de vissers contact op met het Iraanse Rescue Team als een zeehond per ongeluk in een net wordt gevangen. In dat geval krijgen de vissers een vergoeding voor de schade aan hun net. In de meeste gevallen kan zo’n “gevangen” zeehond meteen weer worden vrijgelaten.

Maar het allerbelangrijkste is het feit dat de mensen in deze regio zijn gaan houden van de dieren waarmee ze in dit gebied samenleven.

Intussen is Lenie samen met de lokale vissers alweer op weg gegaan: er kwam een nieuwe melding van een zeehond in nood. En natuurlijk wilde zij daar als eerste bij zijn om ook dit dier te helpen.