Lenie bezoekt zeehondenopvang Vladivostok

Met steun van de W.W.A.R (World Wide Animal Rescue) fonds werd een complete zeehondenopvang gebouwd bij Vladivostok. Recent bracht Lenie ’t Hart hier een bezoek.

Een aantal jaren geleden kwam de Russische Lora Beloivan met haar man naar Pieterburen om van Lenie alles te leren over opvang van zeehonden. Terug in hun woonplaats Vladivostok hebben ze alles op alles gezet om een bescheiden opvangcentrum te bouwen. Dit jaar nodigden ze Lenie uit om het resultaat van hun inspanningen te komen bekijken.

Vladivostok ligt aan de Japanse Zee, waar één van de gekende populaties van de Larghazeehond of Spotted Seal (Phoca largha) leeft. Dit is de kleinste populatie van de drie bekende locaties. De overige twee zijn in de Bering Zee (de grootste groep) en rond de noordelijke kust van Rusland.

De Larghazeehond krijgt in de winter haar jong in een sneeuwhutje vp het ijs. Als er in die lijd iets mis gaat. krijgt Lora de jonge dieren in opvang die hun moeder zijn kwijt geraakt.

De afstanden in dit gebied zijn enorm. Vaak komen zeehonden dan ook van grote afstand in het centrum. Heel uniek is dat deze mensen ook al een netwerk voor de eerste opvang langs de kust bij Vladivostok hebben opgezet.

Lenie had Lora steeds beloofd dat ze bij haar langs wilde komen om te zien hoe het opvangcentrum was opgezet. Bovendien wilde ze heel graag een paar zeehonden vrijlaten. Per slot van rekening had Lenie nog nooit een Larghazeehond gezien, laat staan vrijgelaten. Dit is haar verslag van haar bezoek aan Vladivostok:

In juni werden de eerste jonge dieren vrijgelaten en ik kan er bij zijn. Geweldig dat ze me daarvoor hebben uitgenodigd. Toen ik aankwam in Vladivastok herkende ik meteen iets in Lora wat ik ook heb: ze kan van niets iets maken.

Het is fantastisch hoe zij en haar man de opvang in hun eigen tuin hebben opgebouwd. Ze hebben van het IFAW een kleine waterzuivering gekregen. Ze zijn nog steeds dagelijks aan het verbouwen: de keuken en de eerste opvang zijn nu aan de beurt.

Wat een geweldige mensen daar! Iedereen hielp mee: vrijwilligers uit Iriaask en Moskou.

Het vrijlaten was een geweldige ervaring: het was echt een beautiful day. De foto ’s spreken voor zich.

Wat ze nu nodig hebben is een nieuwe auto. Wij willen ze met onze stichting heel graag steunen! Dus: wie heeft geld voor een auto? Laat het ons weten…

Zo heeft stichting Lenie ’t Hart Zechondenfonds er weer een nieuwe taak bij: aanvullende steun voor dit prachtige initiatief in de meest oostelijke hoek van Rusland.

Daar hangt overigens ook steeds de dreiging van een olieramp in de lucht. Ook daarop willen deze dierenliefhebbers graag voorbereid zijn. En wij willen ze graag helpen. U ook?